15.4. 2023

Vedische Astrologie

Vedische astrologie vindt zijn wortels in de oude Indiase Veda's - in duizenden jaren oude heilige geschriften. In het verleden werd het gebruikt om de juiste data te bepalen voor het uitvoeren van offers en rituelen, maar na verloop van tijd begonnen mensen de bewegingen van de planeten te bestuderen in een poging hun lotsbestemming te begrijpen.

Vedische Astrologie

Net als bij de westerse astrologie zijn er twaalf dierenriemtekens. Het verschil in datums is echter opvallend vanwege het gebruik van een ander systeem. Wij gebruiken een tropische kalender, terwijl de Vedische astrologie een siderische kalender gebruikt. Hierdoor kan bijvoorbeeld het temperamentvolle Ramteken plotseling veranderen in het gevoelige Vissenteken.

De nauwe verbinding met de hindoeïstische filosofie heeft ook invloed gehad op de interpretatie van horoscopen, die zich richten op individuele karma en dharma - het levenspad.

Westerse astrologie legt meer nadruk op de zon, terwijl Vedische astrologie meer gewicht toekent aan de maan. Het bewijs hiervoor zijn de zogenaamde "maanhuizen", vernoemd naar de vrouwen van de maangod. Dit brengt ons tot het feit dat hemellichamen ook worden beschouwd als goden. In totaal zijn er negen: Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Rāhu en Ketu. Het toevoegen van een ander hemellichaam zou het hele systeem van Vedische voorspellingen verstoren. Daarom worden de planeten Uranus, Neptunus en Pluto weggelaten.

De maanknooppunten spelen een belangrijke rol in Vedische astrologie. Dit zijn Rāhu (kop van de draak) en Ketu (staart van de draak). Rāhu wordt geassocieerd met materialisme, angst, ontevredenheid en verwarring. Deze krachtige krijger biedt kracht, maar ook meedogenloosheid en geweld. Ketu wordt in verband gebracht met eenzaamheid en het verlangen om aan de realiteit te ontsnappen. Hij brengt chaos, maar ook mededogen voor anderen als hij in een gunstige positie staat.

De diepgewortelde traditie van Vedische astrologie in de cultuur beïnvloedt ook belangrijke levensbeslissingen, zoals loopbaan of huwelijk.

Dit systeem wordt al duizenden jaren gebruikt en helpt bij het begrijpen van de menselijke ziel. Het verklaart de individuele karmische staat, evenals de invloed van de hemellichamen. Het kan verborgen talenten onthullen en inzicht geven in verleden en toekomstige gebeurtenissen.