15.4. 2021

De heks

De term ?heks? refereert naar iemand die een vorm van magie beoefent die sociaal niet aanvaard is. Hekserij, heeft geen specifieke definitie, maar wordt in het algemeen als een vorm van magie gezien. Wat er bij hekserij verstaan wordt, hangt af van cultuur en de meningen zijn veranderd na verloop van tijd. Sommige verenigingen zien een heks als een persoon die met bovennatuurlijke kracht geboren is, anderen argumenteren dat het een gewoon persoon kan kiezen om de magie te beoefenen.

De heks

Zoals de geschiedenis ons leert, wordt hekserij voornamelijk geassocieerd met vrouwen en vaak op een negatieve manier. Soms, zoals het hoort bij de Christelijke traditie, wordt aangenomen dat de kracht van heksen komt van kwaadaardige geesten, met wie ze een ?contract? hebben, in andere gevallen wordt gedacht dat de kracht uit zichzelf komt en er geen externe bron nodig is.

Hekserij geeft een antwoord wanneer iemand zoekt naar een reden waarom zij tegenslag hebben en een ander vrij is. Waarom iemand succes heeft op het werk en succesvol is en een ander blijft proberen zonder succes en hij blijft in de miserie zitten. Mensen leggen de schuld graag bij anderen voor de oneerlijkheid die hun overkomt. In deze zin, is de heks iemand die haar krachten gebruikt voor ego?stische doeleinden en haar verlangen wordt als overdreven beschouwt. Het hangt af van de morele evaluatie van de gemeenschap.

De laatste renaissance van heksen wordt geassocieerd met een groeiende fascinatie voor astrologie, kristallen en de Tarot. Net gelijk magie, gebruiken zij de ongebruikelijk krachten voor hun eigen voordeel.

Moderne hekserij

De Wicca sekte wordt momenteel geassocieerd met hekserij. Het was opgericht in het midden van de 20ste eeuw en volgt het oude heidens geloof, voornamelijk Keltisch, Oude en Germaanse. Het is de meest bekende en populairste vorm van moderne hekserij. Aanhangers van deze beweging wijzen de traditionele onderscheiding van witte en zwarte magie af, volgens het principe: ? Doe wat je wil, zolang je niemand kwetst.? Ze geloven dat alles wat we doen, terug zal komen, maar drie keer zo erg. Dus als ze hun magie gebruiken voor hun eigen voordeel, kunnen ze gestraft worden door nachtmerries, depressie, of mentale ziektes. Wiccans zijn gekend dat ze niet zomaar iedereen toelaten, elke ingewijde wordt getest en sommige moeten enkele jaren wachten op hun initiatie. Er zijn geen bewijzen dat ze werkelijk kunnen toveren.