1.5. 2016

De geschiedenis van de astrologie

Het oude Babylonië – de plek waar het allemaal begonnen is

De geschiedenis van de astrologie

Astrologie is al sinds duizenden jaren bij ons. Om de wortels van astrologie te traceren moeten we teruggaan naar het oude Babylonië. Daar werd astrologie beoefend door priesters om de wil van de goden te voorspellen. Vanuit Babylonië is astrologie geadopteerd door de Grieken. Zij vertrouwden op de sterren en de orakels om de toekomst te voorspellen. Ook in India ontdekten ze astrologie in de tijd tussen 5000 en 3000 v. Chr. Zij slaagden erin om sommige tekens te ontwikkelen zoals we ze vandaag de dag gebruiken.

Egypte en China

Volgens de ontdekkingen in Egypte, gedateerd uit 4300 v. Chr., waren het de Egyptenaren die astrologie voor het eerst gebruikten om het karakter van een persoon op basis van een geboortedatum te voorspellen. De Chinezen ontwikkelden ook een astrologisch systeem rond 2800 v. Chr. Deze heeft zich echter heel anders ontwikkeld dan de westerse astrologie.

In deze periode werd astrologie een belangrijk onderdeel van de cultuur van vele oude volkeren. De Romeinse heerser Augustus maakte bijvoorbeeld munten, versierd met zijn astrologisch teken de Steenbok.

Midden-Oosten

De Arabieren en Perzen volgden de Griekse leer in astrologie net als andere wetenschappen zoals wiskunde en geneeskunde. Hoewel veel van de Perzische en islamitische astronomen astrologie, om wetenschappelijke en religieuze redenen, weigerden.

De daling en de opleving van de astrologie

Astrologie begon te dalen in populariteit nadat Rome was gevallen. Het christendom beweerde dat astrologie het werk was van de duivel. Op het moment dat de kerk in macht groeide, nam men het uitoefenen van astrologie voor eigen gebruik. Tijdens de Renaissance kwam de interesse in astrologie weer terug. In de 17e eeuw, toen de tijd van de Verlichting begon aan te slaan met zijn wetenschappelijke prestaties, werden astrologie en astronomie voor het eerst twee verschillende disciplines.

Astrologie vandaag de dag

Astrologie bleef rustig op de achtergrond tot er weer belangstelling voor kwam aan het begin van de 20e eeuw. Het werd tijdens de vorige eeuw populair door verschillende astrologische tijdschriften en boeken. In de jaren 1960 en "70 begon de New Age beweging en bracht astrologie met zich mee. Vandaag de dag is het niet verrassend om te ontdekken dat een internationale leider de sterren raadpleegt. Terwijl sommige mensen nog steeds weigeren te geloven in deze voorspellingen, nemen velen het zeer serieus.