15.1. 2022

Hypnose, kan dat je onderbewustzijn veranderen?

Er bestaan veel mythen rond het woord hypnose, maar hypnose is in feite een specifieke gemoedstoestand die gemakkelijk kan worden begrepen. Om dat te kunnen doen, moeten we eerst vertrouwd raken met hersengolf frequenties.

Hypnose, kan dat je onderbewustzijn veranderen?

Onze hersenen werken in vijf verschillende hersengolf frequenties (Beta, Alfa, Theta, Delta, Gamma) gemeten in Hz (cycli per seconde), die elk verbonden zijn met een bepaald niveau van hersenactiviteit en een specifieke staat van bewustzijn. In het algemeen vindt hypnose plaats in Alpha en Theta hersengolven.

Alfa hersengolven (7-14 Hz) overheersen tijdens een toestand van diepe ontspanning of dagdromen; het is de toestand die mensen proberen te bereiken wanneer zij meditaties beoefenen. Theta (4-7 Hz) is een toestand die we allemaal ervaren tijdens het in slaap vallen (voordat we de delta hersengolven (1-3 Hz) bereiken). Het is een toestand van absolute ontspanning, een toestand waarin we onze gedachten helemaal niet onder controle hebben.

Het is bewezen dat wanneer onze hersenen voornamelijk in Theta golven werken, we in staat zijn om in contact te komen met ons onderbewustzijn. Daarom kunnen we in Theta onze beperkende overtuigingen, gedragspatronen en onze perceptie van de werkelijkheid veranderen, alles wat we hebben opgeslagen in de lagen van ons onderbewustzijn. Ze spelen een enorme rol in hoe onze dagelijkse realiteit eruit ziet en wat we in ons leven creëren.

Daarom gaat hypnose niet over diepe ontspanning of een volledig onbewuste trance; in feite kunnen we tijdens hypnose nog steeds beslissingen nemen; we horen nog steeds de stem van de therapeut en onze eigen stem. Maar deze staat stelt ons in staat om tot de laag onder ons bewustzijn te komen en te veranderen wat ons daar tegenhoudt om ons leven te ervaren zoals we dat willen.

Tijdens hypnose zijn we zeer ontvankelijk voor suggesties en kunnen we de woorden van de therapeut echt diep integreren, dus het is heel belangrijk dat je je therapeut goed kent en weet dat je hem kunt vertrouwen. Hypnotherapie, therapie waarbij hypnose wordt gebruikt, kan een heel krachtig genezingsmiddel zijn als het goed wordt gedaan. Als dat je aantrekt en je hoort roepen, dan is het waarschijnlijk tijd voor je om het te proberen, maar we raden je ten zeerste aan voorzichtig te zijn met welke therapeut je kiest, welke je moet zijn.