13.6. 2019

Chakra's, Een Belangrijk Energiesysteem en Vibrationele Velden van Menselijke Wezens

Wanneer je geïnteresseerd raakt in een aantal traditionele geneeswijzen en spirituele oefeningen, zul je zeker het concept van chakra's tegenkomen. Dit woord is afkomstig uit het Sanskriet en kan letterlijk vertaald worden als "een wiel van roterende energie". Dat is wat chakra's zijn, volgens hindoes. Er zijn meer dan 80.000 van hen in het menselijk lichaam en ze zijn allemaal met elkaar verbonden. Het centrum van dit systeem bestaat uit zeven basis chakra's, die zich langs de ruggengraat bevinden en onderling met elkaar zijn verbonden.

Chakra's, Een Belangrijk Energiesysteem en Vibrationele Velden van Menselijke Wezens

Alle chakra's ontvangen kosmische energie, transformeren het, verdelen het in het hele lichaam en stoten het vervolgens terug naar de omgeving. Dat gebeurt allemaal door hun draaiende beweging, waarvan de richting altijd wisselend is: één chakra gaat met de klok mee, de andere linksom. Het is interessant dat bij mannen de eerste chakra naar rechts beweegt (met de klok mee), terwijl bij vrouwen de eerste naar links beweegt (tegen de klok in), dus hun richting is altijd tegenovergesteld.

Door deze bewegingen verdelen chakra's kosmische energie gelijkmatig aan het hele lichaam, waardoor het goed functioneert. Een of meer chakra's kunnen echter geblokkeerd raken, bijvoorbeeld tijdens een soort van trauma, waardoor het onmogelijk wordt voor de energie om naar de andere chakra's te stromen. Dit zou worden weerspiegeld in een of andere vorm van gezondheidsproblemen of een verandering in ons gedrag en onze perceptie. Dus, wat zijn de belangrijkste chakra's en hoe beïnvloeden ze het functioneren van ons lichaam?

De eerste, wortel chakra, bevindt zich in de buurt van het perineum en opent naar beneden. Het heeft een rode kleur en vertegenwoordigt onze verbinding met de fysieke wereld, materiële veiligheid, fysieke pijn en plezier. Wanneer het geblokkeerd is, manifesteert het zich als een gebrek aan energie, bezittelijke neigingen, agressie of egoïsme.

Sacrale of navel chakra, de tweede, bevindt zich in het gebied van onderbuik - tussen de navel en geslachtsorganen. Het heeft een fel oranje kleur en opent aan de voorkant. Zijn functie projecteert in onze seksuele energie, creativiteit, emotioneel leven en gevoelens. Daarom kan een persoon, wanneer geblokkeerd, een seksuele kou en onderdrukking van emoties ervaren.

De derde is de solar-plexus chakra, die een beetje boven de navel ligt, helder geel is en aan de voorkant opent. Het is een centrum van emoties en kracht, dat interpersoonlijke relaties, sympathieën, antipathieën en ons mentale leven vertegenwoordigt. De mensen die deze chakra geblokkeerd hebben, voelen zich vaak ontevreden, rusteloos en hebben geen ambitie.

De vierde, de hartchakra, bevindt zich in het midden van de borst, op de plek waar het hart is. Het heeft een groene kleur en hetzelfde als de vorige twee chakra's, het opent aan de voorkant. Het is de eerste van de drie chakra's die te maken hebben met spirituele zaken. Het is een centrum van liefde en mededogen en ook een belangrijk verbindingskanaal tussen de bovenste en onderste chakra's. Wanneer dit chakra wordt geblokkeerd, kan een persoon geen liefde ontvangen of geven.

Het doel van de vijfde, de keel chakra, is gerelateerd aan onze communicatievaardigheden, hogere wil en acceptatie van verantwoordelijkheid voor onze acties. Dit energiecentrum heeft een lichtblauwe kleur, bevindt zich aan de appel van Adam en opent ook aan de voorkant. Wanneer geblokkeerd, manifesteert het zich door spraakgebreken en moeilijkheden, zwakke stem en verlegenheid.

Het zesde chakra van het derde oog heeft een donkerblauwe of violette kleur en bevindt zich op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen. Het vertegenwoordigt de zetel van hogere spirituele krachten, intellect, geheugen, wil en oneindige Goddelijke liefde. Mensen van wie de chakra van het derde oog is geblokkeerd, kunnen een houding van gesloten geest ervaren en kunnen niet echt naar hun ziel luisteren.

Het kroon chakra bevindt zich bovenop het hoofd, heeft een paarse kleur en opent naar boven; dat is waar het zijn naam heeft gekregen. Het wordt geopend wanneer alle andere chakra's harmonieus functioneren, resulterend in een verbondenheid met het hogere zelf en alle bewustzijn. Wanneer het wordt geblokkeerd, kan dit leiden tot migraine, slapeloosheid of mentale problemen zoals depressie, de ziekte van Alzheimer of schizofrenie.